ArtkulinarikaSlovenija / Sloveniatravelzanimivost

Minuli petek popoldne se je zgodil že osmi Orange Wine Festival, torej festival, ki se posveča t.i. oranžnim vinom. Naj vas barvno poimenovanje ne zavede, saj je barvni spekter teh vin širši, poudariti pa je treba še, da ne gre za vino iz pomaranč, kot bi morda lahko sklepali angleško govoreči bralci.

In kakšno vino je oranžno vino? Gre za vino iz belih sort grozdja, narejeno po metodi, po kateri se pridelujejo rdeča vina. Zaradi tega nekateri to vino poimenujejo tudi bolj razlagalno: macerirana bela vina.

.

Od preko 60 vinarjev, poleg enega gruzijskega in nekaj vinarjev iz naših sosednjih držav, so na festivalu prevladovali domači.

Okušali in družili smo se v Manziolijevi palači v Izoli ter na trgu in v cerkvi pred njo. Poleg večine italijanskih in slovenskih obiskovalcev, je bilo opaziti in slišati goste tudi od drugod.

Pripravili so tri vodene degustacije v knjižnici Manziolijeve palače, sama pa sem se udeležila “Oranžne Štajerske.” Na njej je novinar Tomaž Klipšteter predstavil oranžna vina z obeh strani meje na Štajerskem.

. . . ..

Če ste na festival prišli dovolj zgodaj, ste se lahko okrepčali s polento in golažem (ob predpostavki, da jeste meso)

in poskusili nekaj vrhunskih delikates. Med drugimi tudi Fondin piranski brancin mariniran v marakuji s polento iz špargljev,

izjemno dimljeno oljčno olje Jenko, poleg sortnih in različnih oljnih mešanic, ter

dimljene dagnje iz sosednje Hrvaške.

Navduševala sem se še nad izdelki, narejeni iz odsluženih lesenih vinskih sodov, npr. očala, metuljček ali luči, ki jih vidite na spodnji sliki.

Dodaj odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment